Pamiętasz smak knedli z dzieciństwa, które przygotowywała mama lub babcia ?
Może Ty sama przyrządzasz takie smakołyki dla swojej rodziny ?
Jeśli nie, to koniecznie musisz wypróbować ten przepis!
Anielski przepis na knedle ze śliwkami!
Przepis podpatrzony na kwestiasmaku.pl
Składniki:
-500 g ziemniaków (400 g ugotowanych i rozgniecionych praską)
-1 jajko
-ok. 100 g – 150 g mąki
-sól
-250 g śliwek węgierek (mogą być mrożone)
-cynamon
-cukier puder
Do podania:
-6 łyżek bułki tartej + 6 łyżek masła
-400 g gęstej śmietany 18% lub 12% + 1 łyżka cukru wanilinowego + 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania :
-Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i dokładnie rozgnieść praską. Całkowicie ostudzić.
-Śliwki umyć, nadkroić i usunąć pestki, tak aby połówki śliwek pozostały złączone. W środek wsypać szczyptę cynamonu i 1/4 łyżeczki cukru pudru.
-Ostudzone puree ziemniaczane połączyć z jajkami i mąką (100 g), zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby można dodać troszkę więcej mąki. Im mniej mąki w cieście, tym knedle delikatniejsze, bardziej miękkie.
-Oprószonymi mąką dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego, mocno je rozpłaszczyć na dłoni na cienki placuszek. Najlepiej aby ciasto wkoło śliwki było jak najcieńsze.
-Na środku umieścić śliwkę, dokładnie zlepiać brzegi i uformować kształtną kulkę. Odkładać na oprószoną mąką stolnicę lub talerz.
-Zagotować dużą ilość wody, lekko ją osolić, wrzucić knedle. Gdy woda ponownie się zagotuje zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 5 minut licząc od czasu wypłynięcia knedli na powierzchnię.
-Wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć na talerzach, przed podaniem zlać wodę z talerzy.
-Bułkę tartą zrumienić na suchej patelni, następnie dodać masło i roztopić, wymieszać. Polać po knedlach, polać śmietaną wymieszaną z cukrem wanilinowym i cukrem, posypać cynamonem.
Podziel się z nami swoimi sprawdzonymi sposobami na knedle z nadzieniem!
Dodaj komentarz