Cytrynowa kostka – najlepsze weekendowe ciasto!

wpis w: Przepisy kulinarne | 0

kostka-cytrynowa

Anielski przepis na kostkę cytrynową!

Przepis podpatrzony na kwestiasmaku.pl

Składniki:

SPÓD
200 g masła
170 g cukru pudru
1 op. cukru wanilinowego
4 jajka
skórka starta z 1 cytryny
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
nasączenie: 1/4 szklanki likieru cytrynowego lub soku z cytryny + 1/3 szklanki wody
MASA BUDYNIOWA
1 op. budyniu waniliowego w proszku
375 ml mleka
125 ml soku z cytryny
50 g cukru
125 g masła
BITA ŚMIETANA
500 ml śmietanki kremówki 30%
50 g cukru pudru
2 op. śmietan-fixu
WIERZCH
250 g herbatników z ząbkami
lukier: sok z 1 cytryny + 2 szklanki cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

SPÓD
Masło pokroić w kosteczkę i zostawić na min. pół godziny aby zmiękło. Jajka wyjąć z lodówki i ocieplić. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dużą formę o wymiarach ok. 26 x 37 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło ubić z dodatkiem cukru pudru i cukru wanilinowego na puszystą masę (ok. 7 minut). Następnie stopniowo dodawać po jednym jajku cały czas ubijając, również w przerwach pomiędzy kolejnymi jajkami (masa może się pod koniec rozwarstwić, ale niekoniecznie jeśli masło było miękkie).
Dodać skórkę z cytryny oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować do połączenia się składników w gładkie i jednolite ciasto.
Wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię, wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut. Wyjąć i ostudzić. Nasączyć mieszanką likieru cytrynowego lub soku z cytryny oraz wody.
MASA BUDYNIOWA
250 ml mleka zagotować z dodatkiem cukru pudru. Resztę mleka (125 ml) wymieszać z sokiem z cytryny oraz proszkiem budyniowym, następnie wlewać stopniowo do gotującego się mleka energicznie mieszając rózgą. Zagotować i odstawić z ognia, przelać do miski, odstawić na 15 minut. Dodać pokrojone w kosteczkę masło i mieszać aż się rozpuści.
Wyłożyć na nasączony spód i wyrównać powierzchnię. Całkowicie ostudzić przed wyłożeniem śmietany.
BITA ŚMIETANA
Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywną i gęstą pianę, pod koniec dodać śmietan-fixy i dokładnie zmiksować. Wyłożyć na całkowicie ostudzone ciasto, wyrównać powierzchnię.
WIERZCH
Na bitej śmietanie ułożyć herbatniki. Przygotować lukier: podgrzać sok z cytryny w garnku, następnie stopniowo dodawać po pół szklanki cukru pudru cały czas mieszając aż uzyskamy gładki lukier. Rozprowadzić go po herbatnikach.
Ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin aby się „przegryzło”, najlepiej zrobić je dzień wcześniej. Nie przykrywać aby lukier się nie rozpuścił.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Security Code: