Kotlety ziemniaczane – sprawdź co można zrobić ze zwykłych ziemniaków!

wpis w: Przepisy kulinarne | 0

kotlety-ziemniaczane

Anielski przepis na kotlety ziemniaczane!

Przepis podpatrzony na kwestiasmaku.pl

Składniki:

300 g ugotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków
2 łyżki oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki przyprawy curry
1/2 łyżeczki kurkumy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego koperku
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
bułka tarta do obtoczenia + masło klarowane do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Purée ziemniaczane (może być przygotowane poprzedniego dnia) dokładnie ostudzić i umieścić w misce. Cebulę pokroić w kosteczkę, posolić i zeszklić na patelni na oliwie, pod koniec dodać czosnek. Wsypać przyprawę curry oraz kurkumę, wymieszać i odstawić z ognia, przestudzić, dodać do ziemniaków.
Dodać posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą oraz jajko, doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Uformować 4 kotlety, następnie obtoczyć je w bułce tartej. Rozgrzać 4 łyżki masła klarowanego na patelni, włożyć kotlety i smażyć przez ok. 4 minuty na złoty kolor, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.

Propozycja podania:

AJVAR lub SOS ADŻIKA oraz jogurt

Fasolka szparagowa oraz szybki sos grzybowy:

300 g świeżych grzybów
1 ząbek czosnku
1/2 cebuli
2 łyżki masła
125 ml śmietanki kremówki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
Grzyby oczyścić i krótko opłukać, pokroić i osuszyć na papierowych ręcznikach. Na patelni na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, następnie dodać starty czosnek i chwilę podsmażyć. Dodać grzyby i co chwilę mieszając smażyć przez około 3 minuty. Wlać śmietankę kremówkę, doprawić solą i pieprzem i zagotować. Gotować przez ok. 3 minuty aż sos zgęstnieje, pod koniec dodać natkę pietruszki lub koperek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Security Code: