Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe z ciepłym sosem!

wpis w: Przepisy kulinarne | 0

ciasto ciasto piatek

Anielski przepis na ciasto czekoladowe z ciepłym sosem!

Składniki:

Ciasto:
130g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
180g cukru
3 jajka
200g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka ciemnego kakao bez cukru
szczypta soli
180ml mleka (w temperaturze pokojowej)
50g poszatkowanych orzechów włoskich


Sos czekoladowy:
270ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
200g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%


Dodatkowo:
bita śmietana


Sposób przygotowania:


Ciasto:


Czekoladę połamać i roztopić na parze (w rondelku lub misce znajdującej się nad gotująca się wodą).
Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą.


Masło utrzeć z cukrem i aromatem, ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na niskich/średnich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę.


Następnie do maślanej masy dodać roztopioną czekoladę i wymieszać do połączenia składników. Dodać mąkę, mleko i wymieszać krótko do połączenia składników.


Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem od pieczenia (tylko dno). Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 65-70 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia (nie wyłączać piekarnika).


Poszatkowane orzechy wysypać na blaszkę wyłożoną folią aluminiową lub papierem od pieczenia i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół. Orzechy prażyć przez około 8-10 minut na środkowej półce piekarnika. Po wyjęciu odstawić do ostygnięcia.


Sos czekoladowy:


Czekoladę poszatkować.
Śmietankę zagotować i zalać nią czekoladę. Odczekać 2-3 minuty i wymieszać, aż czekolada całkowicie się roztopi.
Kawałki ciasta czekoladowego ułożyć na talerzykach. Polać je ciepłym sosem czekoladowym, posypać uprażonymi orzechami i ozdobić bitą śmietaną.


Jeśli sos po ostygnięciu zrobi się bardzo gęsty, proszę go podgrzać np. w mikrofalówce (tylko proszę uważać, żeby nie przypalić).
Udanych wypieków:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Security Code: