Najlepszy przepis na tort makowy z pomarańczami!

wpis w: Przepisy kulinarne | 0

tort makowy

Anielski przepis na tort makowy z pomarańczami!

Przepis podpatrzony na kwestiasmaku.pl

Składniki:

BLATY MAKOWE
850 g gotowej masy makowej
6 jajek
6 łyżek bułki tartej lub kaszy manny lub mąki jaglanej (w wersji b/g)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
PRZEŁOŻENIE
3 pomarańcze
1 galaretka pomarańczowa
500 ml śmietanki 36% (zimna)
4 łyżki cukru pudru
1 op. cukru wanilinowego
opcjonalnie – 2 szt. śmietan-fix, cream stabilizer
POLEWA
100 g czekolady deserowej
3 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka masła
DEKORACJA
gwiazdki z marcepanu
świeża pomarańcza

 

Sposób przygotowania:

BLATY MAKOWE
Jajka wyjąć wcześniej z lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ubić żółtka na puszysto, oddzielnie ubić białka na sztywną pianę. Masę makową wymieszać z bułką tartą lub mąką jaglaną oraz proszkiem do pieczenia.
Zmiksować z żółtkami, następnie delikatnie wymieszać z ubitymi białkami. Wyłożyć masę do 2 foremek o średnicy 24 cm lub jeśli mamy tylko jedną foremkę – wyłożyć połowę masy do tej jednej formy.
Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Można upiec jednocześnie 2 blaszki z ciastem lub jedną po drugiej. Dokładnie ostudzić.
PRZEŁOŻENIE
Pomarańcze obrać razem z białą częścią pod skórką. Wykroić cząstki pomarańczy pomiędzy błonkami (bezpośrednio nad większym garnkiem, zbierając do niego sok z pomarańczy). Błonek nie dodawać. Cząstki pomarańczy podzielić na mniejsze kawałki. Gotować przez kilka minut co chwilę mieszając aż na koniec pozostanie tylko kilka łyżek soku. Wówczas odstawić z ognia, wsypać galaretkę w proszku i mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Ostudzić i schłodzić do usztywnienia.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Pod koniec dodać stabilizator śmietany jeśli go używamy.
Pierwszy blat makowy położyć na paterze, wyłożyć 1/3 kremu, następnie pomarańcze i znów 1/3 kremu. Położyć drugi blat makowy, wierzch i boki pokryć kremem. Wstawić do lodówki.
Polać polewą czekoladową (roztopić połamaną na kosteczki czekoladę razem z olejem i masłem). Udekorować gwiazdkami z marcepanu i świeżą pomarańczą. Przechowywać w lodówce.
PROPOZYCJA PODANIA

Gwiazdki z marcepanu: 50 g masy marcepanowej + 100 g cukru pudru + 1 łyżka soku z cytryny. Masę marcepanową włożyć do miski lub najlepiej pojemnika melaksera, dodać cukier puder. Wyrabiać ręką lub miksować dolewając stopniowo sok z cytryny, aż składniki połączą się w jednolitą kulę. Rozwałkować na stolnicy, foremką wycinać gwiazdki.
WSKAZÓWKI

Do tortu warto dodać jeśli posiadamy likiery: pomarańczowy i amaretto. Blaty makowe skropić likierem amaretto (na każdy blat 3 łyżki likieru) a do pomarańczy (pod koniec gotowania) dodać 3 łyżki likieru pomarańczowego. Można też użyć rumu lub wódki – jak lubimy.
Zamiast pomarańczy i galaretki można użyć 1 słoiczka dżemu pomarańczowego (220 g). Wystarczy go wyłożyć na kremie.
Blaty makowe z DOMOWEJ MASY MAKOWEJ trzeba koniecznie nasączyć, bo są mniej wilgotne od tych zrobionych z gotowej masy. Dodatkowo trzeba dodać cukier puder, albo do masy makowej albo do ubijanych żółtek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Security Code: