Najlepszy przepis na kotlety po meksykańsku!

wpis w: Przepisy kulinarne | 0

kotlety-schabowe-po-meksykansku

Anielski przepis na kotlety schabowe po meksykańsku!

Przepis podpatrzony na kwestiasmaku.pl

 

Składniki:


600 g schabu
1/2 szklanki mleka
masło klarowane


PANIERKA
jajko
8 łyżek bułki tartej
2 łyżki posiekanej natki
1 łyżeczka posiekanej chili
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
sól i pieprz


SALSA POMIDOROWA
2 pomidory
1/4 cebuli
1 łyżeczka posiekanej papryczki chili
sok z 1/2 limonki
1 łyżka posiekanej kolendry (lub natki pietruszki)

 

Sposób przygotowania:

Mięso pokroić na 4 plastry, odkroić białą błonę po zewnętrznej części każdego plastra. Rozbić tłuczkiem (z metalowym zakończeniem w kształcie kratki) na cienkie filety.
Kotlety doprawić solą, pieprzem, zalać mlekiem, wymieszać i zostawić na minimum pół godziny (można przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce).
Kotlety maczać w roztrzepanym jajku, następnie w mieszance bułki tartej, natki, chili i przypraw. Smażyć na klarowanym maśle na złoty kolor.

Propozycja podania:
Młode ziemniaki z wody, oraz SAŁATKA Z POMIDORA I CEBULI
lub
RYŻ PO MEKSYKAŃSKU, grillowana kukurydza, oraz
Salsa pomidorowa (pico de gallo): Pomidory pokroić w kosteczkę, dodać drobno posiekaną cebulę i chili, skropić sokiem z limonki. Dodać kolendrę lub natkę, wymieszać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Security Code: