Nie marnuj jedzenia! Sprawdź co można zamrozić!

wpis w: Dobra rada | 0

czas-przechowywania-i-rozmrazania

 

Anielskie rady!

Czas przechowywania w zamrażarce i czas rozmrażania:

CHLEB I CIASTO:

Czas przechowywania: świeży chleb, bułki i ciasto – 4 tygodnie, chleb odświeżany – 1 tydzień.
Rozmrażamy w opakowaniu 3-6 godzin.

ZUPY, SOSY, ZAPIEKANKI:

Zupy i wywary: czas przechowywania: wywary i rzadkie zupy – 1 miesiąc, gęste zupy – 2 miesiące.
Powoli zagrzewamy w odpowiednim naczyniu.
Sosy: czas przechowywania: białe i ciemne sosy – 1 miesiąc, sos pomidorowy – 3 miesiące.
Rozmrażamy na parze.
Zapiekanki: czas przechowywania: 1 miesiąc. Rozmrażamy w średnio nagrzanym piekarniku.

RYBY I MAŁŻE:

Ryby: czas przechowywania: surowe – 4 miesiące, wędzone – 12 miesięcy.
Rozmrażamy w opakowaniu 6 godzin w lodówce lub 3 godziny w temperaturze pokojowej. Ryby wędzone rozmrażamy 3 godziny w lodówce.
Małże: czas przechowywania: 1 miesiąc.
Rozmrażamy w opakowaniu 6 godzin( na każde pół kg wagi) lub 3 godziny w temperaturze pokojowej.

MIĘSO:

Drób: czas przechowywania: 9 miesięcy.
Kurę lub kaczkę o wadze 2-2,5kg rozmrażamy przez noc w lodówce lub 4 godziny w temperaturze pokojowej. Indyka o wadze 4kg rozmrażamy w lodówce 36h.
Dzikie ptactwo, zające i króliki: czas przechowywania: 6-8 miesięcy. Rozmrażamy w opakowaniu 5 godzin(na każde pół kg wagi)w lodówce lub 2 godziny (na każde pół kg wagi) w temperaturze pokojowej.
Wołowina, baranina i wieprzowina: czas przechowywania: wołowina 10-12 miesięcy, cielęcina 6-8 miesięcy, baranina 6-8 miesięcy, wieprzowina 4 miesiące, mięso mielone i mięso pokrojone na gulasz – 2 miesiące.
Większe kawałki mięsa, małe porcje i kotlety rozmrażamy opakowane w lodówce 5 godzin (na każde pół kg wagi).
Szynka i słonina: czas przechowywania: W jednym kawałku – 3 miesiące, pokrojona – 3 tyg.
Rozmrażamy opakowane, w lodówce. Trzeba przewidzieć 5 godzin na każde pół kg wagi jeśli szynka i słonina są zamrożone w jednym kawałku, a 3 godziny jeśli są pokrojone.
Dziczyzna: czas przechowywania: 8-10 miesięcy. Rozmrażamy przez 4 godziny opakowane w lodówce, po czym rozpakowujemy, wkładamy do marynaty i rozmrażamy dalsze 5 godzin na każde pół kg wagi.
Podroby: czas przechowywania: 2 miesiące. Rozmrażamy w opakowaniu 3 godziny w lodówce lub 1,5 godziny w temperaturze pokojowej.

Warzywa:

Szparagi: czas przechowywania: 9-12 miesięcy. Zamrożone szparagi wrzucamy do wrzątku i gotujemy 5 min.
Fasolka szparagowa: czas przechowywania: 12 miesięcy. Nie trzeba jej rozmrażać przed gotowaniem- całe strączki gotujemy 7-8 min a pokrojone najwyżej 5 min.
Buraki ćwikłowe: czas przechowywania: 6-8 miesiecy. Rozmrażamy w lodówce 2 godziny. Podajemy na zimno.
Brukselka: czas przechowywania: 12 miesięcy. Zamrożona brukselkę wkładamy do wrzącej wody i gotujemy nie dłużej niż 8 min.
Kapust włoska: czas przechowywania: 12 miesięcy. Zamrożoną wkładamy do wrzącej wody i gotujemy jak brukselkę.

Owoce:

Truskawki i jagody: czas przechowywania: 12 miesięcy. Jeśli są zamrożone z cukrem, rozmrażamy je bez rozpakowywania i używamy bezpośrednio po rozmrożeniu.
Winogrona (w grochach): czas przechowywania: 2 tygodnie. Rozmrażamy 2.5 godziny w temperaturze pokojowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Security Code: