Bombardino Pavlova z malinami

wpis w: Przepisy kulinarne | 0

pavlowa

Anielski przepis na Pavlova bombardino z malinami!

Składniki:

BEZA
170 ml białek (4 białka z jajek o rozmiarze L lub 5 M)
250 g drobnego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego lub ryżowego


KREM
250 g mascarpone (zimnego)
16 g cukru wanilinowego
1 op. śmietan fix**
ok. 12 łyżek likieru jajecznego*
250 g malin

 

Sposób przygotowania:

BEZA
Do misy miksera wlać białka i ubić na pianę, niekoniecznie idealnie sztywną. Stopniowo dodawać cukier, po 1 łyżce, cały czas dokładnie i długo miksując po każdej dodanej porcji cukru. Na koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Ubijać jeszcze przez około 3 minuty, na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijać jeszcze przez minutę.
Piekarnik nagrzać do 120 stopni C (bez termoobiegu). Przygotować blaszkę, wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Pianę wyłożyć dużymi łyżkami na narysowany okrąg na papierze. Delikatnie rozsmarować i „podnieść” szpatułką boki. Nie formować bezy zbyt długo, najlepiej zrobić to kilkoma sprawnymi ruchami. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni C i piec bezę przez minimum 3 godziny. Najlepiej upiec dzień wcześniej i zostawić w piekarniku do całkowitego ostudzenia, np. na noc (nie jest to jednak konieczne).

 
KREM
Schłodzone mascarpone włożyć do miski, dodać cukier wanilinowy, śmietan fix i ubijać stopniowo dodając (w 3 partiach po 4 łyżki) likieru. Całkowity czas ubijania będzie wynosił ok. 3 minut, po tym czasie krem będzie puszysty i 2 – 3 razy zwiększy swoją objętość.
Wyłożyć na całkowicie ostudzoną bezę, udekorować malinami. Kawałki deseru na talerzykach można jeszcze skrapiać likierem.

 

WSKAZÓWKI

* gęsty i kremowy likier w intensywnym żółtym kolorze np. włoskiego Bombardino lub polskiego Ajerkoniaku, Advocatu

** w celu przedłużenia świeżości kremu (opcjonalnie, ale warto dodać, jeśli deser będziemy dłużej przechowywać)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Security Code: