Ręczne zmywanie naczyń – jak robić to dobrze!

wpis w: Dobra rada | 0

reczne-zmywanie-naczyn

Anielskie rady o ręcznym zmywaniu naczyń!

– Sztućców, które mają klejone trzonki drewniane lub z kości słoniowej, nie wolno długo moczyć.

– Kieliszki na nóżce należy podnosić trzymając je za nóżkę.

– Do zlewozmywaka należy włożyć plastikową miskę do mycia naczyń, aby porcelana lub szkło nie potłukły się o brzegi zlewozmywaka.

-Przedmiotów ze szkła nie należy wrzucać do miski, lecz kolejno je zanurzać.

– Aby usunąć zaschłe czy przypalone resztki jedzenia, należy namoczyć naczynie w chłodnej wodzie, dodać trochę soli i zostawić na noc, by resztki jedzenia zmiękły. Jeśli przypalone jedzenie stwardnieje, należy zagotować wodę w naczyniu.

Jeśli kupimy ścienną suszarkę do naczyń, będzie można ją wykorzystać również jako dodatkową półkę, a naczyń nie trzeba będzie wycierać i chować do szafy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Security Code: