Schab w sosie dyniowym

wpis w: Przepisy kulinarne | 0

schab-w-sosie-dyniowym

Anielski przepis na schab gotowany w sosie dyniowym!

Przepis podpatrzony na kwestiasmaku.pl

Składniki:

700 g schabu
1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy
1 por
2 ząbki czosnku
2 i 1/2 szklanki bulionu
1 łyżka sosu sojowego
150 g dyni (waga po obraniu)
po 1 łyżeczce mąki ziemniaczanej i pszennej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki


przyprawy: 1 listek laurowy, 2 ziela angielskie, 1/3 łyżeczki kurkumy w proszku, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, oraz – jeśli mamy kawałek gałązki rozmarynu

Sposób przygotowania:

Schab opłukać, osuszyć, pokroić na ok. 1 cm plasterki. W szerokim garnku na maśle i oliwie zeszklić pokrojonego na kawałeczki pora oraz drobno starty czosnek, doprawić solą i dodać wszystkie przyprawy.
Na porach położyć plasterki schabu, doprawić je solą, pieprzem i na umiarkowanym ogniu smażyć przez ok. 1 minutę, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie, uważając aby pory za bardzo się nie rumieniły.
Wlać gorący bulion, dodać sos sojowy, przykryć i zagotować. Gotować pod przykryciem przez ok. 45 minut.
Dodać startą dynię, przykryć i gotować przez ok. 30 minut do miękkości mięsa.
Na koniec przez sitko przesiać do garnka obydwie mąki, wymieszać i zagotować. Dodać natkę pietruszki, odstawić z ognia i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Security Code: