Szybki sposób na jagodzianki!

wpis w: Przepisy kulinarne | 0

jagodzianki

Anielski przepis na jagodzianki!

Składniki:

CIASTO DROŻDŻOWE
25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
125 ml mleka
250 g mąki pszennej
szczypta soli
80 g drobnego cukru
1 jajko
70 g masła

ORAZ
1 szklanka jagód
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 żółtko + 2 łyżki mleka

KRUSZONKA
4 łyżki mąki pszennej
20 g zimnego masła
1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Przygotować rozczyn: do miski wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wlać ciepłe (nie gorące!) mleko i dokładnie wymieszać. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 25 minut, do kilkukrotnego powiększenia objętości (jeśli tak się nie stanie to proces przygotowania rozczynu trzeba powtórzyć od nowa).
Do misy (najlepiej miksera planetarnego) przesiać mąkę, dodać szczyptę soli oraz cukier. Wymieszać, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie urośnięty rozczyn. Większą łyżką zagarniać mąkę do środka mieszając ją z rozczynem. Po chwili dodać jajko i dalej mieszać zagarniając mąkę.
Wymieszaną wstępnie masę wyrabiać dalej hakiem miksera (lub dłońmi) przez ok. 10 minut. Po tym czasie – ciągle wyrabiając – dodać partiami stopione i przestudzone masło. Wyrabiać jeszcze ok. 5 minut.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 – 2 godziny. W tym czasie powinno ok. dwukrotnie powiększyć objętość.
Przygotować kruszonkę: mąkę wsypać do miski, dodać drobno posiekane zimne masło i rozcierać palcami aż powstaną drobne okruszki, następnie połączyć składniki w jednolite ciasto.
Jagody opłukać i dokładnie osuszyć. Wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Wyrośnięte ciasto wybrać z misy i podzielić na 10 równych części. Z każdej formować owalny placuszek o grubości ok. 1 cm, nakładać łyżkę jagód i dokładnie zlepiać brzegi ciasta. Układać (z zachowaniem kilku cm odstępu) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić na ok. 25 minut do kolejnego wyrośnięcia.
Wierzch wyrośniętych drożdżówek posmarować za pomocą pędzelka żółtkiem rozmieszanym z 2 łyżkami mleka i posypać rozdrobnioną w palcach kruszonką.
Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (grzanie góra – dół bez termoobiegu).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Security Code: