Najlepsze ciasto świąteczne! – Miodownik!

wpis w: Przepisy kulinarne | 0

miodownik-post

Anielski przepis na miodownik!

Składniki:

ciasto:
• 100 g miodu
• 50 g cukru
• 50 ml mleka
• 30 ml rumu
• 125 g masła
• 3 łyżeczki sody oczyszczonej
• 500 g mąki pszennej tortowej
• 2 jajka

nasączenie:
• 50 g miodu
• 50 ml rumu

masa kajmakowa z orzechami:
• 1 puszka 530 g mleka zagęszczonego słodzonego
• 250 g miękkiego masła
• 125 g orzechów włoskich

dekoracja:
• 40 g orzechów włoskich + kilka całych

 

Sposób przygotowania:

ciasto:
• Miód rozpuścić w rondelku z cukrem, wymieszać. Do gorącej masy dodać mleko, rum i masło, wymieszać do rozpuszczenia, na koniec połączyć z sodą, przestudzić.
• Do większej miski wsypać mąkę, wlać masę z rondelka i wymieszać. Dodać jajka i połączyć wszystkie składniki w gładkie ciasto. Wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę i uformować gładką kulę. Podzielić ją na 6 równych części.
• Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
• Każdą część ciasta rozwałkować na placek o średnicy formy, podsypując w razie potrzeby mąką.
• Do tortownicy włożyć pierwszy placek z ciasta i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 6 – 7 minut na delikatnie złoty kolor (nie przepiec, bo blaty za mocno stwardnieją). Jeśli mamy 2 tortownice, możemy piec jednocześnie 2 placki. Ostudzić.

 

nasączenie:
• Lekko podgrzać miód i wymieszać go rumem. Za pomocą pędzelka nasączyć każdy placek porcją mieszanki (starajmy się wykorzystać całe nasączenie).

 

Masa kajmakowa z orzechami:
• Zamkniętą puszkę z mlekiem skondensowanym włożyć do garnka, zalać wodą do przykrycia i zagotować. Następnie gotować przez ok. 2 i 1/2 godziny na umiarkowanym ogniu (woda ma lekko bulgotać) aż w środku zrobi się kajmak. Puszkę wyjąć, przestudzić, otworzyć i wyłożyć gotowy kajmak do miski, całkowicie ostudzić.
• Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać ostudzoną masę kajmakową jednocześnie ją ubijając. Orzechy rozdrobnić w melakserze i wmieszać w masę.

 

Przełożenie:
• Placki układać jeden na drugim przekładając masą. Wierzch i boki również posmarować kremem. Całe ciasto obłożyć rozdrobnionymi orzechami, na wierzchu położyć kilka całych połówek. Ciasto przykryć szczelnie folią aluminiową lub włożyć do zamykanego pojemnika na ciasto i odstawić w miarę chłodne miejsce, np. na parapet, ale nie do lodówki, na minimum 2 dni. Po tym czasie ciasto można trzymać dalej pod przykryciem w temp. pokojowej.

 

Podziel się z nami swoimi sprawdzonymi przepisami!

Zostaw Komentarz

Security Code: