Filety z kurczaka ze szpinakiem!

wpis w: Bez kategorii | 0

filety-ze-szpinakiem

Anielski sposób na filety z kurczaka ze szpinakiem!

Przepis podpatrzony na kwestiasmaku.pl

Składniki:


400 g filetów z kurczaka (2 sztuki)
2 plasterki cienko pokrojonego boczku (lub 2 kawałki suszonych pomidorów)
MARYNATA
1/2 ząbka czosnku
1/2 łyżeczki papryki w proszku
2 łyżeczki oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny


SOS SZPINAKOWY
2 łyżeczki masła
1/2 ząbka czosnku
100 g szpinaku
80 ml śmietanki kremowej 36% lub 30% lub 18% do zup i sosów
40 g sera gorgonzola
po 1/2 łyżeczki mąki pszennej i ziemniaczanej
szczypta tartej gałki muszkatołowej

 

Sposób przygotowania:

Filety doprawić solą i pieprzem, nasmarować startym czosnkiem, papryką w proszku, oliwą i sokiem z cytryny. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika. Piec bez przykrycia przez 35 minut.
SOS SZPINAKOWY
Szpinak opłukać i osuszyć. Na patelni roztopić masło i lekko podsmażyć starty czosnek. Dodać szpinak i mieszać przez chwilę aż zwiędnie. Doprawić solą i pieprzem, dodać śmietankę oraz ser i mieszać aż ser się rozpuści, przez ok. 1-2 minuty. Posypać obydwiema mąkami, wymieszać, zagotować i odstawić z ognia, doprawić gałką muszkatołową.
PIECZENIE
Boczek pokroić w kosteczkę i zrumienić na patelni.
Na upieczonego kurczaka wyłożyć sos szpinakowy, posypać zrumienionym boczkiem (lub posiekanymi suszonymi pomidorami) i ponownie wstawić do piekarnika na 5 minut.
PROPOZYCJA PODANIA

makaron / ziemniaki / ryż

 

Zostaw Komentarz

Security Code: