Cytrynowa kostka – najlepsze weekendowe ciasto!

wpis w: Przepisy kulinarne | 0

kostka-cytrynowa

Anielski przepis na kostkę cytrynową!

Przepis podpatrzony na kwestiasmaku.pl

Składniki:

SPÓD
200 g masła
170 g cukru pudru
1 op. cukru wanilinowego
4 jajka
skórka starta z 1 cytryny
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
nasączenie: 1/4 szklanki likieru cytrynowego lub soku z cytryny + 1/3 szklanki wody
MASA BUDYNIOWA
1 op. budyniu waniliowego w proszku
375 ml mleka
125 ml soku z cytryny
50 g cukru
125 g masła
BITA ŚMIETANA
500 ml śmietanki kremówki 30%
50 g cukru pudru
2 op. śmietan-fixu
WIERZCH
250 g herbatników z ząbkami
lukier: sok z 1 cytryny + 2 szklanki cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

SPÓD
Masło pokroić w kosteczkę i zostawić na min. pół godziny aby zmiękło. Jajka wyjąć z lodówki i ocieplić. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dużą formę o wymiarach ok. 26 x 37 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło ubić z dodatkiem cukru pudru i cukru wanilinowego na puszystą masę (ok. 7 minut). Następnie stopniowo dodawać po jednym jajku cały czas ubijając, również w przerwach pomiędzy kolejnymi jajkami (masa może się pod koniec rozwarstwić, ale niekoniecznie jeśli masło było miękkie).
Dodać skórkę z cytryny oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować do połączenia się składników w gładkie i jednolite ciasto.
Wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię, wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut. Wyjąć i ostudzić. Nasączyć mieszanką likieru cytrynowego lub soku z cytryny oraz wody.
MASA BUDYNIOWA
250 ml mleka zagotować z dodatkiem cukru pudru. Resztę mleka (125 ml) wymieszać z sokiem z cytryny oraz proszkiem budyniowym, następnie wlewać stopniowo do gotującego się mleka energicznie mieszając rózgą. Zagotować i odstawić z ognia, przelać do miski, odstawić na 15 minut. Dodać pokrojone w kosteczkę masło i mieszać aż się rozpuści.
Wyłożyć na nasączony spód i wyrównać powierzchnię. Całkowicie ostudzić przed wyłożeniem śmietany.
BITA ŚMIETANA
Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywną i gęstą pianę, pod koniec dodać śmietan-fixy i dokładnie zmiksować. Wyłożyć na całkowicie ostudzone ciasto, wyrównać powierzchnię.
WIERZCH
Na bitej śmietanie ułożyć herbatniki. Przygotować lukier: podgrzać sok z cytryny w garnku, następnie stopniowo dodawać po pół szklanki cukru pudru cały czas mieszając aż uzyskamy gładki lukier. Rozprowadzić go po herbatnikach.
Ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin aby się „przegryzło”, najlepiej zrobić je dzień wcześniej. Nie przykrywać aby lukier się nie rozpuścił.

Zostaw Komentarz

Security Code: