Łosoś w cieście francuskim – sprawdzony przepis!

wpis w: Przepisy kulinarne | 0

losos-w-ciescie-francuskim

Anielski przepis na łososia w cieście francuskim!

Przepis podpatrzony na kwestiasmaku.pl

Składniki:

600 g filetów łososia
250 g gotowego ciasta francuskiego lub domowego z poniższego przepisu
MARYNATA
sól i pieprz
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
PESTO
9 kawałków suszonych pomidorów ze słoika, w oleju
1 ząbek czosnku
3 łyżki migdałów pokrojonych w słupki
listki z 1 pęczka (doniczki) bazylii
1 łyżka oliwy extra vergine
sól i pieprz
UPROSZCZONE CIASTO FRANCUSKIE
125 g mąki
125 g zimnego masła
1/3 łyżeczki soli
około 60 ml bardzo zimnej wody
roztrzepane jajko do posmarowania

 

Sposób przygotowania:

Łosoś: Odciąć skórkę z łososia i podzielić go na paski około 5 x 10 cm. Włożyć do miski, doprawić solą, pieprzem oraz wymieszać z resztą składników marynaty: cienko pokrojonym czosnkiem, oliwą, sosem sojowym i sokiem z cytryny, odstawić (na czas przygotowania dania lub na 1 godzinę jeśli mamy czas).
Pesto: do pojemnika rozdrabniacza włożyć suszone pomidory, czosnek, słupki migdałów, listki bazylii, oliwę, rozdrobnić na drobne kawałeczki, można też składniki drobno posiekać na desce. Doprawić solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Grube na 1 cm ciasto rozwałkować na stolnicy na około 20 x 30 cm placek o grubości ok. 2 mm, cienkiego ciasta nie trzeba już rozwałkowywać. Filety z łososia obłożyć z jednej strony połową pesto, położyć na cieście posmarowaną stroną do dołu, wierzch obłożyć resztą pesto. Łososia ułożyć grubą warstwą (cieńsze kawałki filetów mogą nachodzić na siebie). Zawinąć ciasto na filety, docisnąć i odkroić zbędne ciasto. Roladkę posmarować roztrzepanym jajkiem i pokroić na 6 części. Położyć na blaszce i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 20 minut. Wyjąć z piekarnika i zdjąć z blaszki aby łosoś się nie wysuszał.
UPROSZCZONE CIASTO FRANCUSKIE:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło pokrojone w kosteczkę oraz sól. Wszystko dokładnie posiekać nożem, następnie rozcierać palcami aż powstaną drobne okruszki ciasta. Stopniowo dodawać wodę łącząc składniki w kulę (nie wszystka woda musi być wykorzystana). Zamiast na stolnicy, ciasto można zrobić w mikserze (mieszadłem). Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
Stolnicę podsypać mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować je na prostokąt około 15 x 20 cm, złożyć ciasto na pół i jeszcze raz na pół i rozwałkować na taki sam prostokąt. Powtórzyć czynność 2 – 3 razy, zawinąć ciasto w folię i schładzać przez 30 minut. Powtórzyć czynności jeszcze raz lub 2 razy, wałkując i składając ciasto. Gotowe ciasto, do czasu użycia trzymać w lodówce do 3 dni (można też zamrozić na dłużej).

Propozycja podania:

Surówka z ogórka i bazylii: 1 ogórek szklarniowy, 1 cebulka szalotka, pęczek bazylii (doniczka), winegret z 3 łyżki oliwy i 1,5 łyżki soku z cytryny lub 200 g gęstej śmietany 12%.
Ogórka umyć i obrać (można pozostawić miejscami paski skórki), pokroić na cienkie plasterki. Dodać cebulę, posiekaną bazylię oraz śmietanę lub winegret z oliwy i soku z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.

Zostaw Komentarz

Security Code: