Najlepsza tarta z jabłkami! – sprawdzony przepis!

wpis w: Przepisy kulinarne | 0

tarta-z-jablkami

Anielski przepis na tartę z jabłkami na cieście francuskim!

Przepis podpatrzony na kwestiasmaku.pl

 

Składniki:


350 g ciasta francuskiego
2 duże jabłka
3 łyżki konfitury morelowej lub brzoskwiniowej
MASA MIGDAŁOWA
45 g masła (miękkiego!)
45 g cukru pudru
1 małe jajko
2 łyżeczki likieru amaretto lub 1 łyżeczka ekstarktu migdałowego lub waniliowego (opcjonalnie)
45 g mielonych migdałów
20 g mąki

 

Sposób przygotowania:

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne. Kawałki jabłek położyć na desce i pokroić na cienkie ok. 1 – 2 mm plasterki.
Masa migdałowa: miękkie masło utrzeć z dodatkiem cukru pudru na jasną masę (ok. 4 minuty). Dodać jajko i ubijać jeszcze przez ok. 3 – 4 minuty na puszystą masę. Dodać likier lub ekstrakt, mielone migdały oraz mąkę, połączyć składniki mieszając łyżką.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Ciasto francuskie położyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Ciasto może mieć dowolny kształt (koła lub prostokąta). Rozsmarować krem migdałowy pozostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu. Ułożyć plasterki jabłek na zakładkę i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 25 – 30 minut na złoty kolor.
Konfiturę podgrzać, zmiksować i przetrzeć przez sitko, posmarować wierzch jabłek po jej upieczeniu i przestudzeniu.

Zostaw Komentarz

Security Code: