Najlepsza zupa z zielonego groszku!

wpis w: Przepisy kulinarne | 0

zpa z groszku

Anielski przepis na zupę z zielonego groszku!

Składniki:

1 łyżka oliwy
2 łyżki masła (40 g)
1 duża cebula / pokrojona w drobną kostkę
600 ml gorącego bulionu lub wody
1 opakowania mrożonego groszku (450 g)
50 g sera gorgonzola
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżka soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

 

W szerokim garnku na średniej mocy palnika rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i 2 łyżki masła. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażymy, często mieszając, przez około 4 minuty, aż cebula zrobi się szklista. Nie rumienimy zbyt mocno. Dodajemy groszek i podsmażamy razem przez około 1 minutę. Wlewamy gorący bulion lub wodę i zagotowujemy. Gotujemy 3 minuty. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Miksujemy z dodatkiem sera gorgonzola i opcjonalnie także z mlekiem lub śmietanką. 3 łyżki groszku odkładamy do dekoracji.

Opcjonalnie zmiksowaną zupę można przetrzeć przez sitko.
Porcje zupy dekorujemy pestkami granatu, świeżymi kiełkami, pokruszonym serem gorgonzola i oliwą truflową.

Zostaw Komentarz

Security Code: