Najlepszy przepis na łososia ze szpinakiem!

wpis w: Przepisy kulinarne | 0

łosoś ze szpinakiem

Anielski przepis na łososia ze szpinakiem!

Składniki:

2 – 3 porcje
450 g filetu z łososia

Marynata:
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
2 ząbki czosnku, starte
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki syropu klonowego lub 1 łyżeczka miodu
1 łyżka zalewy oliwnej z suszonych pomidorów

Szpinak:
1/2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
100 g szpinaku
80 ml śmietanki kremówki
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Dodatki
100 g ryżu
1/2 zielonej papryki
3 kawałki suszonych pomidorów

Sposób przygotowania:

Łososia opłukać, położyć na desce skórką do dołu, włożyć nóż pomiędzy skórkę i mięso i przytrzymując za koniec filetu przeciągać nożem odcinając skórkę. Łososia podzielić na 3 mniejsze porcje, doprawić solą i pieprzem.

Wymieszać składniki marynaty i nasmarować nią kawałki łososia. Odłożyć do zamarynowania na 15 – 30 minut.
Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wymieszać z pokrojoną w kosteczkę zieloną papryką.

Piekarnik nagrzać do 210 stopni C, nagrzewać też blaszkę lub naczynie żaroodporne. Włożyć zamarynowanego łososia i piec przez 15 minut.

Szpinak:
Szpinak opłukać, osuszyć. Na patelni podgrzać masło z czosnkiem, gdy tylko zacznie skwierczeć dodać szpinak i mieszając podgrzewać aż zwiędnie.

Dodać śmietankę, doprawić solą i pieprzem i zagotować. Gotować przez minutę, na koniec posypać mąką ziemniaczaną i wymieszać, podgrzać.

Wysunąć łososia z piekarnika, na wierzchu wyłożyć szpinak i posypać posiekanymi suszonymi pomidorami. Zapiekać jeszcze przez pół minuty. Wyjąć i podawać.

Propozycja podania:

Ryż jaśminowy wymieszany z pokrojoną w kostkę zieloną papryką.

Zostaw Komentarz

Security Code: