Roladki z kurczaka z cukinią

wpis w: Przepisy kulinarne | 0

roladki z cukinia

Anielski przepis na roladki z kurczaka z cukinią !

Składniki:

800 g filetów z kurczaka (3 – 4 pojedyncze filety)
1 łyżka masła
250 g pomidorków koktajlowych


NADZIENIE
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
1/2 małej cukinii (150g)
1 łyżeczka tymianku
8 kawałków suszonych pomidorów w oleju
1/3 szklanki tartego parmezanu
1/3 szklanki tartego sera żółtego
3 łyżki posiekanej natki pietruszki


PANIERKA
2/3 szklanki bułki tartej
1/3 szklanki tartego parmezanu lub grana padano

 

Sposób przygotowania :

Filety z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z kostek i błonek, rozbić na cieńsze filety o grubości ok. 1 cm. Większe filety przekroić na pół. Doprawić je solą, pieprzem i wysmarować łyżką oleju z suszonych pomidorów lub oliwą extra vergine.
Nadzienie: na patelni na 2 łyżeczkach oliwy (z suszonych pomidorów lub extra vergine) zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz starty czosnek. Dodać startą na tarce o dużych oczkach cukinię i smażyć przez ok. 3 minuty. Doprawić solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Na koniec wymieszać z natką pietruszki. Wymieszać z tartym parmezanem i serem.
Na każdym filecie z boku ułożyć pasek nadzienia z cukinii, posypać pokrojonymi w kosteczkę suszonymi pomidorami. Zawinąć roladkę, końce podwinąć pod spód lub wcisnąć w środek, zamykając nadzienie w środku. Spiąć wykałaczkami. Polać roztopionym masłem i obtoczyć w mieszance bułki tartej i tartego parmezanu.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą, obłożyć przekrojonymi pomidorkami koktajlowymi, doprawionymi solą i pieprzem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. Piec przez 30 minut.

 

Propozycja podania:

ziemniaki / fasolka szparagowa z SOSEM MUSZTARDOWYM (fasolkę ugotować w osolonej wodzie – ok. 10 minut lub do miękkości, odcedzić, polać sosem, udekorować natką).

WSKAZÓWKI

Potrzebne będą wykałaczki.

Zostaw Komentarz

Security Code: