Do tłustego czwartku zostało tylko 4 dni!

wpis w: Bez kategorii | 0

Co jest twoim faworytem: pączki, faworki czy chrust?

Lubisz domowe pączki?

Masz ochotę zrobić je samodzielnie ?

Skorzystaj z naszego sprawdzonego przepisu na domowe pączki!pączki post (002)

Składniki

  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru wanilinowego
  • 275 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 35 g masła
  • olej do smażenia
Dekoracja
  • 3 łyżki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
  • lukier: 1 filiżanka cukru pudru rozpuszczona w 1-2 łyżkach wody, w rondelku trzymanym na małym ogniu
  • lub cukier puder do posypania

Przygotowanie

  • Przygotować rozczyn: drożdże skruszyć do dużego kubka, dodać 2 łyżki mąki, 1 łyżeczkę cukru i 1/4 szklanki ciepłego mleka. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na 15 – 20 minut.
  • Jajko i żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym. Mąkę przesiać do dużej miski i wymieszać z solą. Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn oraz resztę ciepłego mleka. Wymieszać, na koniec dodając ubite jajka. Wyrabiać przez 15 minut, dodać stopione masło i wyrabiać jeszcze przez kolejne 5 minut. Przykryte ściereczką ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość (po około 1 i 1/2 godzinie) rozwałkować je na gruby placek (można podsypać mąką). Z ciasta za pomocą ostrej szklanki wyciąć krążki i odłożyć do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • Smażyć partiami (po 4 sztuki) w rozgrzanym oleju, aż będą ładnie zrumienione (nie mogą rumienić się zbyt szybko), w połowie smażenia przewrócić. Wyjąć na ręcznik papierowy.
  • Polać lukrem zmieszanym ze skórką pomarańczową lub tylko posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem wanilinowym.

Wskazówki

  • Tak jak przy każdym cieście drożdżowym, tak i w przypadku pączków, w kuchni musi być ciepło, drożdże nie lubią przeciągów.
  • Wszystkie składniki na pączki muszą mieć temperaturę pokojową, nie mogą być wyjęte prosto z lodówki.
  • Należy uzyskać odpowiednią temperaturę oleju, musi być dobrze rozgrzany. Można to sprawdzić, wrzucając do niego odrobinę ciasta, i jak „wyskoczy”, będzie „skwierczał” to znaczy, że można smażyć pączki.
  • Aby przygotować pączki z nadzieniem z konfitury należy rozwałkować połowę ciasta na grubość 1 cm, wykrawać szklanką kółka, wkładać do środka po łyżeczce konfitury, kłaść drugi krążek i zlepiać brzegi, formując w dłoni kulkę.

Zostaw Komentarz

Security Code: